Bij Dordtse iconen denk je al snel aan beroemde landmarks als de Grote Kerk, de Groothoofdspoort of de watertoren van Villa Augustus. Maar vergeet ook het legioen aan bekende Dordtenaren, onze eigen BD’ers, niet!

Al in de 17e eeuw bemachtigden de Dordtse gebroeders De Witt hun plekje in de vaderlandse geschiedenis. Ook de wiegjes van beroemde kunstschilders als Aelbert Cuyp en Ary Scheffer stonden op Dordtse bodem. De bekende dichter C. Buddingh’ was ook een echte Dordtenaar. En ‘zijn’ Bankastraat bracht nog meer literair talent voort, want ook Ronald Giphart woonde er tot zijn elfde.

Oud-profvoetballer en voetbalanalist René van der Gijp trapte zijn eerste ballen bij DFC en ook radio-dj Mattie Valk en actrice Caroline de Bruijn (beter bekend als Janine Elschot uit GTST) hebben Dordrecht op hun geboorteakte staan. En blijkbaar wakkert de Dordtse geboortegrond de muzikaliteit aan want zowel Nielson en Merel Baldé als de drie zussen van O’G3NE zagen in Dordrecht het levenslicht.

Maar wist je dat ’s lands populairste bioloog ook een echte Dordtenaar is? Het was hier aan de oevers van de Dordtse sloten en op de kinderboerderij waar Freek Vonks liefde voor dieren ontvlamde. Na het Titus Brandsma College vertrok hij naar Leiden om biologie te gaan studeren en zich uiteindelijk te ontpoppen tot de Dordtse Koning van het Dierenrijk.

Denk jij echt alles te weten over Dordrecht? Doen dan op 12 december mee met de Dordtse Stadsquiz van Schouwburg Kunstmin, dat kan via de link.