Zowel letterlijk als figuurlijk is de Grote Kerk toch wel ons grootste icoon. Majestueus tuurt ze over de stad, zoals ze dat al honderden jaren doet en domineert nog altijd de Dordtse skyline. Maar wist je dat de toren nog veel hoger had moeten zijn?

De nu 65 meter hoge toren had namelijk nog een imposante spits tot 108 meter hoogte moeten krijgen. Maar rond 1450 moesten ze de bouw na ruim een eeuw bouwen abrupt staken omdat de twaalf miljoen kilo zware toren begon weg te zakken en dreigde om te vallen. Onze Dordtse toren van Pisa staat nu maar liefst 2,25 meter uit het lood!

Het beklimmen van de toren is zeker de moeite waard, maar loop vooral ook gewoon eens een rondje rond de kerk; er is zo veel te ontdekken! Heb je de bijzondere Gildenramen van de bekende hedendaagse kunstenaar Teun Hocks al eens gezien? Je vindt ze aan de Grotekerksbuurt-kant. Het is één groot zoekplaatje naar alle gilden van Dordrecht.

En dan is er nog die kogel die uit de kerkmuur steekt. Het verhaal gaat dat hij er in november 1813 door Napoleons leger vanuit Papendrecht in geschoten is, maar dat is gezien de ligging bijna onmogelijk. Waarschijnlijker is het dat hij er later is ingemetseld. Het maakt hem in elk geval niet minder spannend. Kan jij ‘m vinden?