De Groothoofdspoort is met recht een icoon van de stad. Wist je dat Dordrecht tot in de 19e eeuw maar liefst twaalf stadspoorten telde? Vandaag de dag herinneren alleen de Groothoofdspoort en de Catharijnepoort nog aan de tijd dat je slechts onder toeziend oog van poortwachters de stad kon betreden.

Tot 1872 was Dordrecht alleen per boot bereikbaar en de Groothoofdspoort was de belangrijkste entree van de stad. Allerlei voorname bezoekers, waaronder Karel V, Maria de Medici en ook Napoleon (nou ja, bijna dan, want hij bleef uiteindelijk aan boord van zijn schip en vroeg zijn Dordtse gastheren hem daar te komen vergezellen) meerden aan bij het Groothoofd en gingen via deze poort de stad binnen.

Nieuwsgierig hoe die andere stadspoorten eruit zagen? Kunstenaar Wick van Rij reconstrueerde op basis van allerlei archiefmateriaal de voormalige Spuipoort en Riedijkspoort. Deze mooie computeranimatie kun je hier bekijken. En weet jij eigenlijk waar de andere acht stadspoorten (de Annapoort, Blauwpoort, Kleine Sluispoort, Grote Sluispoort, Melkpoortje, Vuilpoort, Sint Jorispoort en de Vriesepoort) stonden?