Vandaag de dag domineert onze Grote Kerk de Dordtse skyline, maar enkele eeuwen terug had ze nog grote concurrentie van maar liefst 121 geregistreerde (en nog veel meer onbekende oude en kleine) molens die het zicht op Dordrecht bepaalden. Van al die molens staat er nog maar één: de stenen stellingmolen Kyck over den Dyck.

Dit aan de Noordendijk gelegen rijksmonument uit 1713 is de oudste nog bestaande hoge korenmolen van Nederland en behoort tot de vier hoogste van het land. Je kunt de molen beklimmen en in de winkel is onder andere door de eigen molenaars gemalen volkorenmeel te koop.

Maar, zoals je misschien al had gemerkt: de molen draait sinds dit najaar niet meer. In oktober werden kleine scheurtjes in de roeden bij de wieken ontdekt, waardoor de wieken af zouden kunnen breken. Een grote en vooral dure renovatie is noodzakelijk en zal waarschijnlijk negen maanden duren. De komende tijd zal de molen er dan ook maar kaal uitzien, zo zonder wieken en zeilen. Wil je meehelpen om Dordts’ trots weer fier te laten draaien? Kijk dan voor meer informatie over de crowdfundingcampagne van Stichting Kyck over den Dyck op molen-dordrecht.nl Want de enige molen die we in Dordrecht nog over hebben, moeten we koesteren, toch?