Kijk hem daar trots staan, midden op het naar hem vernoemde plein: Ary Scheffer. Dordrecht mag veel grote kunstschilders hebben voortgebracht – Cuyp, Bol, Van Hoogstraten, Maes, om er een paar te noemen – maar ‘onze Ary’ is onder Dordtenaren toch wel de bekendste. In 1795 werd hij geboren op de Voorstraat. Ary woonde slechts drie jaar in Dordrecht en op zijn zestiende belandde hij in Parijs waar hij doorbrak in de schilder- en beeldhouwkunst.

Tijdgenoten rekenden hem tot de allergrootsten van de Franse school en hij had beroemde vrienden als de componisten Chopin en Liszt en schrijver Charles Dickens. Een van zijn leerlingen was Auguste Bartholdi, die later het Amerikaanse Vrijheidsbeeld zou ontwerpen. Na Scheffers dood maakte hij het ontwerp voor het Dordtse standbeeld van zijn leermeester. Maar Scheffers dochter Cornelia keurde het ontwerp af! Het huidige beeld is van Joseph Mezzara, die het samen met Cornelia ontwierp. Het was in 1862 het eerste monument voor een eigentijdse kunstenaar in Nederland.

En nu staat Ary daar al ruim 150 jaar, nonchalant met penseel en schilderspalet in de hand. Maar heb je wel eens echt goed gekeken? Hij staat daar namelijk niet alleen. Ook nu wordt hij nog altijd geflankeerd door de belangrijkste vrouw uit zijn leven: zijn moeder. Kun jij haar vinden?