Kerst in Dordrecht: en toen was er licht!

Dordrecht fonkelt dit jaar tijdens de Dordtse December Dagen als nooit tevoren, met nóg meer kerstverlichting, prachtig uitgelichte panden en bruggen en sprookjesachtige lichtprojecties.

Hoewel, ‘als nooit tevoren’ klopt niet helemaal. Begin vorige eeuw – elektrisch licht bestond nog niet eens zo heel lang – leek het wel of iedere aanleiding werd aangegrepen om de stad van top tot teen in lichtjes te hullen.

Zo werd in de zomer van 1910 tijdens de roeiwedstrijd Arnhem-Dordrecht de Lange IJzeren Brug omgetoverd tot een zestig meter lang lichtjesfeest. Ook de Onafhankelijkheidsfeesten in 1913, de Winkelweek in 1929 en de opening van de Moerdijkbrug in 1936 waren reden genoeg om de binnenstad sfeervol en vaak ook spectaculair te verlichten. Tijdens de opening van de Dordtse zeehaven in 1930 werd er zelfs een speciale Lichtweek georganiseerd met eindeloos veel lichtjes en indrukwekkende lichtinstallaties, uiteraard geheel in prachtige jaren 30-stijl.

Maar 2020 gaat ook zeker de boeken in, want dit jaar neemt Dordrecht je mee naar een sprookjesachtige winterwereld. Wanneer de avond over Dordrecht valt, verschijnen er op verschillende Dordtse gebouwen sprookjesachtige lichtprojecties. Deze prachtig verlichte panden vertellen een winters verhaal met beelden van oplichtende ijskristallen, wuivende bomen, voorbij razende sneeuwbuien en dieren in winterslaap. ‘Dwaalspoor’ is nog tot en met 3 januari 2021 elke avond te bewonderen, al wandelend of tijdens de speciale avondrondvaarten in het weekend. Zo zie je maar: de ‘donkere dagen voor Kerst’ die kennen we in Dordrecht niet! www.dordtsedecemberdagen.nl