Denk je aan de smaken van Dordrecht dan denk je al snel aan het hazelnootgebak van Brokking of de jenever van Rutte. Maar ’s lands meest populaire snack, de frikandel, is ook van Dordtse origine, net als zijn broertje, de Mexicano.

De frikandel werd bedacht door de Dordtse slager Gerrit de Vries als slimme oplossing om een nieuwe wet te omzeilen. Hij was befaamd om zijn heerlijke gehaktballen die hij voor de horeca draaide. Toen er in 1954 een wet kwam die zei dat een gehaktbal niet meer dan 6% zetmeel mocht bevatten, besloot slimme Gerrit niet het recept, want dat viel juist zo in de smaak, maar de vorm aan te passen. Hij veranderde de bal in een lange dunne staaf en de eerste frikandel was geboren. De Vries was echter niet zo slim om de naam vast te laten leggen, waarop concurrent Beckers er uiteindelijk mee aan de haal ging.

Maar je bent een getalenteerd snackuitvinder of je bent het niet, en dus toverde De Vries in 1984 weer een regelrechte snackhit uit zijn slagerspet: de Mexicano. En het zou hem natuurlijk geen tweede keer overkomen: de naam was bij wijze van spreken al gedeponeerd voor de eerste snack uit de hete frituur kwam. Dus zo zie je maar: wat je van ver haalt is lekker, maar wat je uit Dordrecht haalt is nog veel lekkerder!