ordrecht is dit jaar jarig; hoog tijd voor een ode aan onze mooie stad. Met de bijzondere tentoonstelling I love Dordt toont het Dordrechts Museum vanaf vandaag de persoonlijke band die Dordtenaren met hun woonplaats hebben door middel van persoonlijke voorwerpen en hun verhaal erachter.

Voor deze tentoonstelling zocht het museum zoveel mogelijk verschillende mensen die in Dordrecht wonen of een sterke band met de stad hebben en vroeg hun naar een voorwerp dat voor hen iets zegt over de identiteit van de stad.

Het mocht van alles zijn: een foto, tekening, document, sieraad, kledingstuk, gebruiksvoorwerp, boek, medaille, iets uit de inrichting van je huis of werkruimte, een entreekaartje van een evenement of wedstrijd, een pop of knuffel, een onderdeel van een voertuig, iets dat herinnert aan een bedrijf, club of vereniging, aan een huis waar je gewoond hebt, aan je trouwdag of de geboorte van je kinderen, noem maar op.

Meer dan 350 voorwerpen zijn er te bewonderen. Er werden opvallend veel schilderijen van de Grote Kerk ingeleverd, maar er staat bijvoorbeeld ook een fiets op zaal en de Olympia typemachine uit 1962 van oud-journalist Philip Elzerman, waarop hij veertig jaar zijn stukken voor het Dordtse weekblad Merwestein tikte.  Welk voorwerp vertelt over jouw band met de stad? Zet het thuis op een sokkel en maak je eigen mini-ode aan Dordrecht. Maar ga natuurlijk vooral even kijken in het Dordrechts Museum. dordrechtsmuseum.nl