Dwaalspoor*

Kom genieten van de sfeer en ontdek Dordrecht op zijn mooist. We hebben een prachtige aanéénschakeling van panden door de stad gemaakt en tijdens de schemering en avond wordt je verrast door prachtig aangelichte panden met als thema: de natuur in winter. Je kunt de wandeling starten waar je wilt, er is geen specifiek start- en eindpunt. Denk hierbij aan oplichtende ijskristallen, wuivende bomen, sneeuwbuien en dieren in winterslaap. Zo mooi heb je je eigen stad nog nooit gezien en een uitje voor jong & oud.

Je kunt de plattegrond hieronder downloaden of afhalen bij de Gyros Boutique, gevestigd op de hoek van de Voorstraat en Visbrug.
Download hier de wandeling

Corona-Maatregelen

Houd je aan de coronamaatregelen. Is het druk? Kom op een later moment terug. Samen houden we Dordrecht open en veilig. De Dordtse Decemberdagen geven hier ook alle ruimte voor qua tijd en ruimte, het duurt immers de hele maand en is verspreid door de gehele binnenstad.

*LET OP: De projecties van DwaalLichtSpoor zijn technisch complex omdat de apparatuur op lastig bereikbare plekken staat. Door weersomstandigheden, stroomuitval of technische storingen kan er soms tijdelijk een locatie uitgevallen zijn. We doen er uiteraard alles aan om dit zo snel mogelijk op te lossen. We raden je aan dan nog een keertje terug te komen op een later moment. Gelukkig heb je ruim de tijd, Dwaal-Licht-Spoor is nog te zien t/m 3 januari.

Locaties

1
Prinsenstraat 61 De bloembollen ‘slapen’ onder de grond. Op de gevel tussen de ramen zijn her en der bloembollen te zien. Plotseling barsten ze open en verschijnen er groene sprietjes. Deze groeien snel uit tot sneeuwklokjes die zich verspreiden zich over de gevel en vormen een jugendstil achtig patroon. Daarna omgekeerd: ze trekken zich weer terug in hun bolletjes.
2
Achtergevel woonhuis Voorstraat 485 Een witte hermelijn heeft haar plekje gevonden bij het smalste huisje van de straat. In het heldere licht van de maan kijkt ze uit over de Voorstraathaven.

Let op: de animatie is alleen te zien vanaf zijde Pottenkade.

3
Achtergevel woonhuis/winkel Voorstraat 453 Wat kruipt daar omhoog uit de modderige bodem? De winter is voorbij, dieren ontwaken uit hun winterslaap en bewegen zich langzaam door de eerste zachte voorjaarsnacht.

Let op: alleen te zien vanaf zijde Pottenkade!

4
Pottenkade (naast de Grote Kerk) De hobbelige oude keitjes, de Grote Kerk die hoog boven de bomen uittorent. Zo groot dat je het kleine diertje op de grond bijna over het hoofd ziet, wat loopt daar tussen de takken?
5
Boom & voorgevel woonhuis Grotekerksbuurt 9A Lente, zomer, herfst, winter. De boom ondergaat de seizoenen, blaadjes vallen en groeien weer aan en vormen een veilige schuilplaats voor een spichtige specht.
6
Nieuwe Haven 25 Wolken, dansende vuurvliegjes, of.. is het toch een naderende sneeuwstorm? Een betoverend gezicht, rondom de dichtregels geschreven door Kees-Jan Visser.
7
Roobrug Als het koud wordt trekken zoetwatervissen naar het Zuiden. Bij de Roobrug zien we een school vissen in beweging komen. Hier klopt echter iets niet. De school vissen zwemt over de brug in plaats van in het water er onder.
8
Pakhuis Stokholm Warm licht schijnt naar buiten vanuit het imposante eeuwenoude graanpakhuis. Twee knoestige kastanjes houden de wacht voor de deur, maar het muisje weet overal tussendoor te glippen.
9
Het Meevat, Kuipershaven 41 Diep, diep onder de grond zijn de dieren verstopt in hun holletjes. Winterslapers gebruiken in de winter zo min mogelijk energie. Hun hartslag vertraagd, de lichaamstemperatuur daalt. soms draaien ze nog een beetje. Net als wij in ons warme bed!
10
Restaurant Jongepier, Groothoofd 8 De ene oever verbonden met de ander. Meters uit elkaar verwijderd, maar toch samen. Twee spinnetjes spinnen een draad van licht in de duisternis. Zo ontstaat een verbinding met het Damiatebolwerk aan de overkant.
11
Hotel Bellevue waterzijde Deze winterdieren hebben zich met hun witte wintervacht helemaal aangepast aan de witte sneeuw. Maar hun leven is niet zorgeloos: valt er geen sneeuw, vallen ze juist extra op.
12
Taankade thv nummer 45 Een winterse sprookjestuin in Aziatische sferen. Welke vogels kun jij allemaal ontdekken tussen de leibomen in het schijnsel van de maan?
13
Voorstraat 168 Paddenstoelen zijn in de zomer voor ons onzichtbaar, maar in de winter komen ze in al hun pracht tevoorschijn. Wist je dat paddestoelen het hele jaar onder de grond met elkaar verbonden zijn?
14
Voorstraat 199 Een kleine toegift vind je hier in de etalage: het allerkleinste verlichte geveltje van Dwaal-Licht-Spoor. Spot jij het bonusdier?
15
Het Hof van Nederland De eekhoorn heeft zijn voorraadje eten voor de winter prima op orde. Andere dieren willen maar wat graag een dennenappeltje meepikken!
16
Standbeeld Willem van Oranje Willem en zijn hondje zijn getuige van een betoverend schouwspel: langzaam maar zeker ziet het tweetal een prachtige winterbloem ontluiken.
17
Stadhuis komt tot leven! In de donkere dagen komt het stadhuis van Dordrecht op een bijzondere manier tot leven. Op de gevel gaat elke avond een visueel boekje open over de rijke historie van onze prachtige stad met 3D videoprojecties.