Dwaalspoor Roobrug Straatman Dordtse December Dagen 2021 (2)

Dordtse Decemberdagen

Plattegrond, route Dwaalspoor en achtergrondverhalen
Visbrug wensboom Bibliotheek Gulden Os Dordtse December Dagen 2021
Horeca eten drinken Dordtse December Dagen 2021 (2)

Alles in één oogopslag
Wat is er handiger dan alles in één overzicht wat er allemaal te doen is tijdens de Dordtse December Dagen? We hebben ons best gedaan om een zo overzichtelijk mogelijke plattegrond samen te stellen zodat je niets mist van alle leuke dingen die er te doen zijn. Bekijk de plattegrond hieronder of download deze via de link. LET OP! Als je de plattegrond wilt uitprinten dan moet dat op A3 formaat.

Legenda plattegrond

  • 1-12) Dwaalspoor
  • A – F) Ook leuk
  •   Fotoframe
  •   Avondvaarten opstapplaats

Dwaalspoor: tijdreizigers opgelet!

Beleef de decembermagie met Dwaalspoor. Ken jij de Canon van Dordrecht? Dat zijn 52 belangrijke personen, locaties en gebeurtenissen die samen het verhaal van de stad vertellen. Beleef een aantal hiervan tijdens Dwaalspoor. Maak een reis door de tijd bij twaalf locaties met prachtige lichtprojecties en duik in de rijke geschiedenis van Dordrecht.

Dwaalspoor is ook beschikbaar als audiotour, Download de izi.TRAVEL app, doe je oortjes in en luister naar de verhalen van het Dwaalspoor! De verhalen starten vanzelf als je in de buurt komt van de locaties. 

1
HOFSTRAAT | NAAST WILLEM VAN ORANJE Margaretha van Godewijck, 1627 – 1677
Een talenwonder, muzikaal genie, schilderes, glaskunstenares en borduurster, maar bovenal dichteres. Margaretha van Godewijck kon veel, heel veel. Deze beroemde Dordtse dame groeide vier eeuwen geleden op in de Nieuwstraat, hier om de hoek. Haar grote voorbeeld was Jacob Cats. Kijk maar eens op het poortje hiernaast.
2
MUSEUMTUIN | KUNSTKERK Drechtstad 3000, Heden - 3000
Licht kunstenaars verbeelden de geschiedenis die wij als samenleving nu maken, als brug tussen heden en verleden. Na een enorme overstroming is de stad opnieuw uitgevonden. Nu met kanalen die het oude stratenplan volgen, hergebruikte wrakstukken en lichtgevende planten die geen energie verbruiken. Alleen op oude videobanden is nog te zien hoe het leven in Dordrecht was. Deze videobeelden zijn hier te zien op de glazen gevel van de Kunstkerk tegenover de Museumtuin. De toekomst van de geschiedenis weten we niet, dat laten we over aan de verbeelding; de drijfveer achter vooruitgang en innovatie.

Concept & realisatie: Kunstkerk
3
HET HOF Dordrecht in opstand, 1572
Het is 1572. In het diepste geheim komen twaalf Hollandse steden en edelen bij elkaar in de Statenzaal van Het Hof. De Staten van Holland bepalen in de Eerste Vrije Statenvergadering dat Willem van Oranje hun nieuwe stadhouder wordt. Weg met die Spaanse tiran Alva. Deze gedurfde zet was het begin van ‘de geboorte van Nederland’.
4
VOORSTRAAT 186 | MUNTPOORT De Munt van Holland, 1376 – 1795
Alles goud wat blinkt! Zo’n zes eeuwen lang sloeg men hier de munten van heel Holland. De ‘Dordtse Munt’ was het kantoor van gieters, smelters, stempelsnijders en graveurs. Duizenden gouden en zilveren munten rolden vanuit de gietkamer naar het proeflokaal, waar de munt- en keurmeesters het goud en zilver gehalte bepaalden.
5
WIJNSTRAAT | TER HOOGTE VAN NR. 119 Wijnhandel, 1533 – 1795
Honderden houten vaten en tientallen kuipers die de wijn overtapten, het was hier vroeger razend druk. De wijnhandel was een belangrijke bron van inkomsten voor Dordrecht. Rond 1531 verliet meer dan één miljoen liter wijn de stad vanuit de wijnkelders. De namen Wijnstraat en Kuipershaven zijn een herinnering aan toen.
6
GROOTHOOFD | WATERZIJDE BELLEVUE De oudste stad van Holland, ca. 1195 – 1220
Een paar snippers perkament. Dat is er nog over van de eerste stadsrechten van Dordrecht uit 1220. Maar er is nog een document, nóg ouder. Hierin wordt ‘Durdreth’ al genoemd als hanzestad. Een stad met een roemrijke internationale handel, die later nog eens stevig werd versterkt door het keur- en stapelrecht.
7
VLAK 1 | SOCIËTEIT AMICITIA Stadsuitbreiding Wolwevershaven
Van de 15e tot de 17e eeuw werd Dordrecht uitgebreid met nieuwe havens. Aan de Wolwevershaven vestigden zich al snel veel bedrijven in stoffen, zo ook in dit pand. Tot 1901 zat hier kledingatelier Wyers. De Wolwevershaven en de Nieuwe Haven zijn altijd een bloeiend handelscentrum geweest. Dat is nu nog te zien aan de vele pakhuizen en statige panden.
8
BINNEN WALEVEST 185 ‘t Huys in de veilige haven, 1572-1972
Vierhonderd jaar geleden streken mensen, die om wat voor reden dan ook een nieuw bestaan wilden opbouwen, al neer in de Hoge Nieuwstraat. Een plek waar ze zichzelf konden zijn, ongeacht hun afkomst of geloof. De eerste gastarbeider uit Marokko, Mohammed Doubli, arriveerde er in 1972. Zijn weduwe woont er nu nog, het langst van iedereen in de straat.
9
NIEUWE HAVEN 38 Top Naeff, 1878 – 1953
Ooit gehoord van Schoolidyllen? Het is één van de eerste meidenboeken ooit en wereldberoemd! Schrijfster Top Naeff is hier in dit huis geboren. Ook het latere werk van deze eigenzinnige vrouw mag er zijn. Hierin schetst ze als geen ander een schitterend beeld van normen en waarden uit vervlogen tijden.
10
GROTE KERK | TE ZIEN VANAF KORTE ENGELENBURGERKADE De scheve toren van Sura, 1170
De lichtprojectie laat de opbouw van de Grote Kerk zien, een ontwikkeling van eeuwen. Volgens de legende zou de Grote Kerk zijn gebouwd in opdracht van de heilige Sura. De toren had 108 meter hoog moeten worden, maar door verzakking vanwege de drassige ondergrond, is dit plan niet uitgevoerd. Drie laserstralen boven de toren laten zien hoe hoog de toren eigenlijk had moeten zijn.

Concept & realisatie: Hugo Vrijdag
11
VISBRUG | STANDBEELD GEBROEDERS DE WITT Moord op Johan en Cornelis de Witt, 1672
Oud Dordts zeer. Op 20 augustus 1672 sloegen de laatste uren van Johan en Cornelis de Witt. De broers werden hier om de hoek in de Grotekerksbuurt geboren. Ze werden op gruwelijke wijze verminkt en vermoord door aanhangers van de Prins van Oranje. Een brute daad die geldt als één van de zwartste bladzijden in de Nederlandse geschiedenis.
De geprojecteerde teksten zijn fragmenten uit een gedicht van Marieke van Leeuwen.

12
SCHEFFERSPLEIN | ZIJDE BABYLON De Dordtse frikadel, 1954
De frikandel, die snack waar er jaarlijks 600 miljoen van worden gegeten? Het liefst met een zak friet, uitjes en een klodder mayo erbij? Jazeker, die frikandel vindt zijn oorsprong in Dordrecht. Slager Gerrit de Vries vond in 1954 de grove frikadel uit. De Duitse vrouw van een café-eigenaar op de Tolbrug bracht De Vries op de naam frikadel.

Concept & realisatie 10 lichtprojecties: Sprits Concepten.
Bronvermelding: Teksten samengesteld door Sprits Concepten en Dordrecht Marketing & Partners o.b.v. canonvandordrecht.nl.

Sfeervol winkelen in de gezellige binnenstad
Ontdek de ‘Verhalen van Dwaalspoor’ met gids
Ontdek wat er nog meer te doen is
Beleef de decembermagie vanaf het water