Dwaalspoor Schroevendok Straatman Roobrug Dordtse Decemberdagen

Dordtse Decemberdagen

Plattegrond, route Dwaalspoor en achtergrondverhalen
Visbrug wensboom Bibliotheek Gulden Os Dordtse December Dagen 2021
Horeca eten drinken Dordtse December Dagen 2021 (2)
Dwaalspoor route

Bekijk hier de route van Dwaalspoor in een handige digitale plattegrond. Scroll naar beneden voor de verhalen bij de lichtprojecties. Dwaalspoor is ook beschikbaar als audiotour. Wil je de plattegrond downloaden als pdf, dat kan natuurlijk ook! Dwaalspoor is iedere avond van 17.00 tot 22.00 uur te bewonderen van 15 t/m 30 december (behalve op 25 december).

Legenda plattegrond*
  • 1-10) Dwaalspoor (m.u.v. 25 dec.)
  • Ster Uitgelicht Dordtse Decemberdagen Dordrecht  Extra mooi uitgelicht
  • Puzzel pagina dwaalspoor Icoon winterplein van ed Winterplein (26 t/m 30 dec.)
  • Special Pieter Boele (26 t/m 30 dec.)
  • Inpakservice ( 18 t/m 24 dec.)
  • Fotoframe
  • Opstapplaats rondvaarten
  • A-B-C) Ook leuk
Download Dordtse Decemberdagen folder

Achtergrondverhalen Dwaalspoor

Die ene dag in december… 

Het verhaal van Dordrecht begon meer dan 800 jaar geleden. Sindsdien bewaart de stad een schat vol met herinneringen en verhalen. Dwaalspoor neemt je terug naar die ene bijzondere dag in december. De dag dat de brugwachter maar naar één iemand uitkeek en de bibliothecaresse niet wist wat ze zag… Wandel langs de knusse lichtprojecties, laat je betoveren door tien bijzondere verhalen en ontdek wat er die Dordtse decemberdag plaatsvond…  

1
1. ENGELENBURGERBRUG | BRUGWACHTERSHUISJE Het verhaal van de brugwachter, die ene dag in december…
Het was druk in de Dordtse haven, die ene dag in december. Schepen, versierd met fonkelende kerstlichtjes, vormden een verlichte stoet voor het brugwachtershuisje. Door een klein strookje op het beslagen raam, in zijn handen wrijvend voor de brandende kachel, tuurde de brugwachter langs de rij. Hij wachtte vandaag maar op één iemand: zijn zoon. En daar was hij! Op tijd thuis voor kerst – het meest hartverwarmende cadeau.
Lees hier het hele verhaal
2
2. NIEUWE HAVEN 53 Het verhaal van het meisje, die ene dag in december…
Die ene winterochtend had moeder gezegd dat het te koud was om buiten te spelen. Het meisje zat in kleermakerszit bij de openhaard en hield een tolletje tussen haar duim en wijsvinger. Ze gaf hem een flinke zwiep en kleuren begonnen te dansen: rood, blauw, groen, geel… Ze liet zich betoveren door de patronen die verschenen terwijl het tolletje draaide en ze waande zich in een nieuwe wereld. Een magisch moment.
3
3. HUIS VAN GIJN | KIJK DOOR DE TUINDEUR (rechts naast het museumhuis) Het verhaal van juffrouw Fijn van Draat, die ene dag in december…
Juffrouw Fijn van Draat keek elk jaar weer uit naar die ene dag in december. Het kerstdiner voorbereiden voor meneer Van Gijn en zijn gasten was háár moment. Op het menu stonden wel twaalf gangen met een overvloed aan gerechten: soep vooraf, dan kabeljauw, pastei, fazant als hoofd, tussendoor pudding en toe was er ijs. De tafel dekte ze groots en feestelijk met schalen, tafelzilver en karaffen die glinsterden in het kaarslicht.
4
4. ROOBRUG | KIJK RICHTING WOLWEVERSHAVEN Het verhaal van Pieter Boele, die ene dag in december…
Op een mistige ochtend, bleek later die ene decemberdag, werd de stoommachine van Pieter Boele na een lange tijd weer opgestart. Hij voer de rivier af niet wetende wat de toekomst hem zou brengen. Hij was inmiddels een oude stoomsleepboot… Maar zijn lot nam een onverwachte wending… Kom je van 26 t/m 30 dec. terug voor het lichtschouwspel vanaf de Pieter Boele? Dan vertelt Pieter Boele je over al zijn avonturen. LET OP: de animatie en vertelling starten iedere 15 minuten.
5
5. BOTERMARKT | DWAALHOF Het verhaal van Sofia en Wouter, die ene dag in december…
Het moest een groot feestmaal worden. Met kakelverse boter, wolkenzachte room en overheerlijke melk. Maar de markt was als een labyrint – met kraampjes vól lekkernijen. De verleiding was te groot en de twee raakten hopeloos verdwaald. Welke kant moesten ze op? Help jij om alle ingrediënten te verzamelen in het Dwaalhof? Zet de letters in de juiste volgorde en je hebt de oplossing.

Als je nog iets moois wilt zien dan kun je op weg naar het V&D pand ook een uitstapje maken naar het Hof van Nederland waar je: Ode aan het landschap kunt bewonderen.
Meer over Ode aan het Landschap
6
6. SCHEFFERSPLEIN | V&D PAND Het verhaal van Ary Scheffer, die ene dag in december…
Hij stond op het punt te vertrekken. Koukleumend met zijn koffer aan de hand, klaar voor een nieuw leven. Een sprong in het diepe. Samen met zijn moeder naar een stad die dromen waar kon maken: Parijs. Het betekende ook zijn geboortestad verlaten. Daar waar alles was begonnen. Hij dacht terug aan zijn leven, wat hij tot nu toe had bereikt en de onzekerheid die hij tegemoet ging. Maar dromen kwamen uit en een bijzonder en schilderrijk leven volgde. Nu hangen zijn werken daar waar Ary ging: van het Dordrechts Museum tot het Louvre.
7
7. GROENMARKT 16 | KIJK IN DE ETALAGE Het verhaal van opa Harm, die ene dag in december…
Kinderen hadden zich verzameld en vormden een kringetje om opa Harm heen. Het was een traditie geworden. Elk jaar weer, die ene decemberdag, vertelde opa Harm het verhaal van de Schapenkoppen voor het slapengaan. “Er waren eens twee Dordtenaren die kochten een schaap. Maar stapelrecht betalen? Dat weigerden ze. Het arme dier werd verkleed als mens en het gezelschap naderde de stadspoort. En toen? Bèèèh. Het schaap begon luidkeels te blaten. Plannetje mislukt!”

Er staat een modern beeld in Dordrecht van de twee mannen en het verklede schaap. Kun jij het beeld vinden in de papierlantaarn?
8
8. GROENMARKT 153 | BIBLIOTHEEK Het verhaal van de bibliothecaresse, die ene dag in december…
Toen de bibliothecaresse die avond laat nog een stapel gerepareerde boeken wilde terugbrengen, wist ze niet wat ze zag. Daar - in haar bibliotheek - stond een sprookjesachtig theater met de boekpersonages die zij zo goed kende. Ze speelden verhalen, lachten en dansten voor haar ogen. Toen doofde het licht en keerden alle personages weer terug naar hun boek. Was dit de magie van verhalen?
9
9. ZIJGEVEL STADHUIS | GROENMARKT ZIJDE Het verhaal van de jongen, die ene dag in december…
Hij zat hier wel vaker, op de stoeprand naast het stadhuis. Maar deze ochtend in december was het een drukke bedoeling op de Groenmarkt. Wachtend tot zijn vader terugkwam keek hij altijd naar de voeten van de mensen die voorbij kwamen. Hinkelende voetjes, sloffende voeten, het getik van de hakken op de straatstenen. Wandelend hand in hand, rennend naar de overkant. Waar zouden ze naartoe gaan… Deze zware voetstappen herkende hij, daar was zijn vader.
10
10. GROTEKERKSBUURT | T.H.V. NOBEL’S BROOD Jouw verhaal deze Dordtse decemberdag…
Al dwalend ontdekte je de verhalen die de stad verlichten op deze winterse decemberdag. Ze geven je het gevoel van kerstachtige herinneringen: een winterwandeling, samenzijn, uitgebreid dineren, liefde delen, dansen en zingen, een nieuw begin… Wat gaat het komend jaar jou brengen? Stap maar in het licht, dit is jouw Dordtse decemberdag!

Let op: bij regen kan het zijn dat de projecties iets minder scherp zijn op de dan wat gladde/natte straatstenen. Waar mogelijk wordt het bijgesteld om het beeld zo goed mogelijk uit te laten komen.
11
FOTOFRAME | HOUTTUINEN Met dit leuke fotoframe naast de giraffe op de Houttuinen maak je de leukste blijvende herinneringen. Vergeet ons niet taggen @dordtsedecemberdagen!


Concept & Realisatie Dwaalspoor: Sprits Concept.
Dwaalspoor projecties zijn technisch complex en staan in de buitenlucht en zijn daardoor kwetsbaar voor storingen. Het kan soms een keer voorkomen dat een projectie is uitgevallen. Er wordt dan achter de schermen hard gewerkt om de storing op te lossen. Kom op een later moment nog eens terug.
Sfeervol winkelen in gezellige binnenstad
Beleef verhalen van Dwaalspoor met stadsgids
Ontdek wat er nog meer te doen is in de stad
Ervaar decembersfeer vanaf het water